HUNDENS DEMPENDE SIGNALER

Valpefjes.

Det er et begrep i hundeverden, og betyr at hunden glatter ut ansiktet sitt så den blir "søt og valpete". 


Ørene trekkes bakover, det samme gjør munnvikene, ofte bøyer de hodet litt så det hvite synes i øyene og gjør de ekstra uskyldige og bedårende. Er de usikre kan de kombinere det med å myse med øyene, eller løfte den ene poten.

De har erfaring med at dette fjeset rett og slett er vanskeligere å bli sint på, og de kommer ikke i trøbbel så lett. 


Valpefjes er både et dempende signal hunder bruker når de er usikre, hvis noen er sinte eller truende, og det kan brukes for å innynde seg hos eldre hunder eller folk de vil skal like dem.

Se etter valpefjeset til din hund, og prøv å legge merke til i hvilken anledning den bruker det.

Gjør den det når du er irritert, stresset eller masete? - lytt til hunden din!

 

Hva er god lek mellom hunder?

Akkurat som oss tobente, leker hunder best med hunder de kjenner.

Har de barndomsvenner, -hunder de kjenner fra de var valper-, vil ofte lek med dem være den mest harmoniske og samtidig den leken med mest fart og nærkontakt.

To hunder som har kjent og lekt sammen regelmessig hele livet kan observeres i lek og du vil se er tegn på jevn, trygg og fin lek mellom venner.

De bytter på å lede hverandre, de tar små pauser og inviterer opp til ny lek med "lekestilling". 

De veksler mellom busing, løping og snusing og respekterer hverandres språk og signaler.

De vet når de skal herje og når det er på tide med en pause.


Kilde: HUNDELYKKELIG   


Gjesping
Hunden kan gjespe når noen bøyer seg over den, når du blir sint i stemmen, når noen krangler og bråker i huset, når den sitter på dyrlegens kontor, når noen kommer gående rett i mot den, når den er stresset av glede og forventning - f.eks. ved døra når dere skal ut på tur, når du ber hunden gjøre noe den ikke har lyst til, når du trener for lenge så den blir sliten, når du har sagt NEI til noe og mange andre situasjoner i dagliglivet.

Truende signaler (gå rett i mot, bøye seg over, ta etter, holde, stirre i øynene, stor fart osv.)  vil alltid få en hund til å
bruke et dempende signal.
Det finnes ca. 30 av dem så det er ikke sikkert du får se gjesping, men mange hunder vil gjespe, mens andre hunder vil bruke noeannet.

Alle hunder kjenner alle signalene. Når én hund gjesper og snur på hodet, så vil hunden den "snakker" med kanskje slikke seg på nesa og vende ryggen til.

Signalene er internasjonale og universelle. Alle hunder over hele verden har det samme språket. En hund fra Japan vil kunne bli forstått av
elghunden fra et isolert dalføre i Norge. Et signal får alltid et signal tilbake.


Slikking
Er et annet signal som brukes mye spesielt av svarte hunder, hunder med mye hår i ansiktet og andre med litt mindre mimikk, tydelige øyne og lange snutepartier.

Alle hunder kan bruke slikking, og alle hunder forstår slikket - samme hvor raskt det er.


Snu seg vekk / snu hodet bort
En hund kan snu hodet bare ørlite til siden, vri hele hodet til siden eller snu seg helt vekk med ryggen og baken til. Dette er kanskje det signalet du vil se mest hos hunder.

Når noen kommer gående rett mot hunden din, vil den snu seg vekk på en av disse måtene. Når du virker sint sur, aggressiv eller truende vil du også se en av disse adferdene. Når du bøyer deg over en hund for å klappe, så vil den snu hodet vekk fra deg. Når du trener for mye, for lenge eller for vanskelig, så vil den snu hodet vekk fra deg. Når hunden kommer litt brått på, vil den ofte snu seg fort. Likedan hvis noen har for stor fart, stirrer eller virker truende på en eller annenmåte.

Den andre hunden vil i de fleste tilfellene roe seg. Dette er suveren måte å løse konflikter på og brukes mye av alle, både valper og voksne, ranghøye og ranglave.


La hunden din få lov til å gjøre det! Hunder er eksperter på problemløsninger- den vet hvordan den skal kunne løse en konflikt.


Gå nedmed frambeina / lekestilling
Hunden inviterer ofte til lek ved å gå ned med frambeina og hoppe og slå bena i underlaget. Det er like ofte at hunden står helt stille, og bruker signalet for å roe ned noen.

Disse signalene er ofte dobbelte og kan brukes på mange slags vis - og mange ganger vil invitasjon til lek i seg selv være dempende fordi hunden ufarliggjør situasjonen og avleder med noe annet.

LEKESTILLING / 

Å BUKKE


En valp som er litt engstelig på kurs, kan til slutt tørre å komme fram og begynne å ta kontakt med de andre ved å gå i  lekestilling så fort noen ser på ham. Det er en blanding av litt engstelse for andre valper og et ønske om å være med å leke.

Kommer to hunder litt for brått på hverandre, vil du ofte se at de går ned i lekestilling. Dette er et av de virkelig tydelige tegnene, særlig fordi de ofte står nede i noen sekunder slik at du får god anledning til å observere.



Turid Rugaas

- internasjonal hundetrener

Snuse i bakken
I  valpegrupper vil du se det mye når du går ute i miljøer hvor det stadig er noen som kommer mot dere, på steder hvor det skjer mye, er mye bråk og dukker opp skremmende ting hunden ikke vet hva er.
Det kan være alt fra en kjapp bevegelse ned mot bakken og opp igjen - til å gå og snuse iherdig i mange minutter.

Kommer det noen mot dere på gangveien? Kikk på hunden din - Tippet nesen ned mot bakken? Snur han siden til den som kommer og snuser i veikanten?

Selvfølgelig snuser hunder mye, også bare for å "lese avisa" og for å kose seg. Hunder er preprogrammert til å bruke nesa og det er den beste
fritidsbeskjeftigelsen de har. Men noen ganger er det demping - det kommer an på hele situasjonen. 


Gå sakte
Stort tempo vil, av mange hunder oppfattes som truende, og de vil kunne gå inn for å prøve og stoppe den som løper. Det er delvis jaktatferden hos hunden som setter inn og som aktiveres ved synet av løpende mennesker eller en løpende hund. Men, kommer det rett i mot din  hund vil det heller helle mot et forsvar på grunn av "trusselen" det innebærer.

Er en hund usikker, beveger den seg sakte. Vil du gjøre en hund tryggere så beveger du deg sakte.

Opplever du en hund som reagerer på deg ved å gi et dempende signal, så gjør du rett i å sakne farten.

Kommer hunden veldig sakte når du roper på den? Sjekk tonefallet ditt - er du morsk, dyp, irritert eller sint i stemmen? Det kan være nok for en hund til å ville dempe deg ved å gå sakte. Har du vært sint på den en gang den kom, så kan selvfølgelig det være årsaken til at den ikke stoler på
deg. Eller at du pleier å ta den i band hver gang du roper. 

Se på hunden din neste gang du roper på den. Gir den deg et dempende signal mens den kommer -f.eks. beveger seg sakte, så må du kanskje endre noe i din egen oppførsel.


"Fryse"
Stoppe opp og stå helt stille, sette seg eller legge seg og være helt stille. Denne atferden har sannsynligvis noe med jaktatferden å gjøre - når byttet løper, så angriper hunden. Når byttet blir stille, så stopper den (det ses ofte også med f.eks. katter).

Denne atferden brukes imidlertid i flere situasjoner. Når du blir sint og aggressiv og virker truende, så vil hunden ofte stå bom stille for å få deg
snill igjen. Noen ganger går hunden sakte, stopper opp og beveger seg sakte igjen.

Mange eiere tror de har en veldig lydig hund som sitter, ligger eller står helt stille. Kanskje er det demping som foregår? Veldig ofte vil en hund
stoppe opp og stå rolig når det kommer noen i mot på veien. Vil hunden din stoppe opp i en slik situasjon eller gå saktere, så la den gjøre det.

Blir hunden trengt opp i en konflikt av et menneske eller en annen hund, vil den ofte stå bom stille.


Sette seg ned / løfte på labben
Å løfte labben er ikke et sinal som ses ofte, men i noen tilfelle har det helt klart vært brukt for å dempe annen hund.

Å sette seg ned, og enda sterkere; sette seg ned med ryggen til f.eks. eieren, ses ofte når en hund skal dempe en annen hund som kommer litt brått på. Hunden snur ryggen til og setter seg ned. Det har en sterk dempende effekt. Hunder snur ryggen til og setter seg når eieren blir skarp og sint i stemmen.


Gå i bue
Er et meget brukt dempende signal og hovedårsaken til at hunder reagerer så sterkt på møtende hunder når de blir tvunget til å gå rett i mot.

Instinktet til hunden sier at det er feil - eieren sier noe annet, hunden blir stresset, ofte i forsvar, og vi får en hund som bjeffer og utagerer. Etterhvert kan det utvikle seg til aggressivitet.

Hunder som har mulighet til det går i bue utenom hverandre. Dette ser vi at hunder velger å gjøre når de møter andre hunder uten bånd.

La hunden få lov til å gå i bue utenom møtende hund! Ikke tving den "på plass" rettfram - la den ha muligheten til å kurve utenom den møtende hunden. Lar du hunden gå i slakt bånd og velge selv, vil du i mange tilfeller oppdage at hunden faktisk går litt vekk og utenom i stedet for å bli hysterisk.
Noen hunder trenger en stor bue mens andre bare en svak bue og noen  igjen bare en antydning av en bue ved å bøye seg svakt mot eieren.

Hunden selv må bestemme hva den føler er riktig og trygt, så kan den etterhvert lære å gå i mindre buer hvis det er ønskelig.
Dette er også grunnen til at du ikke skal gå rett på en hund, men i bue opp til den. Jo engsteligere eller mer aggressiv hunden er: desto større bue.



Andre dempende signaler
Dette er noen av de vanligste signalene. Det finnes rundt 30 av dem og mange står igjen å beskrive. Lister kort opp noen av de resterende slik at du kan fortsette å observere:

Smile - enten ved å trekke munnviken oppover og bakover, eller vise tenner i et skikkelig glis
Smekke med leppene
Logre - viser hunden andre tegn til engstelse, andre dempende signaler eller noe som ikke har med glede å gjøre, så betyr ikke logringen at den er glad men at den vil dempe deg.
Tisse på seg - En hund som kryper mot eieren mens den tisser på seg og logrer, den viser 3 klare tegn på demping og frykt.
Vil opp å slikke i munnvikene
"Dekk"-stilling - med buken ned er et dempende signal. (Dette har ingenting med underkastelse å gjøre - da legger hunden seg med buken i været).

...og enda finnes det flere signaler som blir brukt dobbelt, f.eks å markere samtidig med at hunden snur ryggen til, som er en klar demping av f.eks. en masete unghund.

Noen hunder leker valper, hopper og tøyser og kaster pinner rundt seg hvis de oppdager en redd hund i nærheten. Det skal også ha  og har en dempende effekt.

Kilde: Turid Rugaas

Yara Saheli

Det kan være nyttig å gjenkjenne beroligende tegn hos hunder. Når hunden din bukker, slikker eller strekker seg, er dette ofte signaler på at de demper seg selv eller deg.  Ved å kjenne igjen disse og ta hensyn til disse subtile signalene kan du bedre forstå hundens følelser og skape et fredelig miljø for at den skal trives.